סיכום מפגש פורום הגיל הרך שהתקיים ב 17.12.12

נשלח 10 במרץ 2015, 7:29 על ידי Gil Glick Shimony   [ עודכן 9 בדצמ׳ 2015, 6:01 ]
המפגש השני בפורום של התכנית הרב תחומית לגיל הרך, בחוג לייעוץ והתפתחות האדם, שהתקיים ב 17.12.12, אירח את ד"ר רווית ראופמן מהחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה. ד"ר ראופמן הרצתה בנושא 'השפה של הנפש, השפה של המעשייה, המקרה של הזאב והגדיים'.

תמונות מהמפגש

לחץ כאן לצפייה בגלריית תמונות מהארוע

על המרצה:דוקטור רווית ראופמן ד"ר רווית ראופמן היא פסיכולוגית קלינית ומרצה בכירה בחוג לספרות עברית והשוואתית. מלמדת בתכנית לביבליותרפיה ובבית הספר לטיפול באמצעות אמנויות. ספר העיון "חלומות ומעשיות" ראה אור בשנת 2012. ספר הפרוזה "משחקי חברה" ראה אור בשנת 2010.

Abstract:

The Language of the Mind, the Language of the Wonder-Tale
(Based on a joined study of Ravit Raufman and Yoav Yigael)
The way in which primary experiences are recorded in the mind is a complicated issue in both clinical and theoretical psychoanalysis. The cumulative knowledge teaches that many mental difficulties emerge in early childhood, prior to the ability to speak. Yet, the theory does not provide a clear description of the way in which primary impressions are experienced, recorded and expressed in adult life. Relying on a mental developmental model, this presentation proposes a way to connect between analytic theories and the clinical endeavor and create a clear, distinct picture of the way in which the mental entity is constituted in early childhood. This is achieved by analyzing a familiar, archaic and universal wonder-tale, which appears in many cultural regions. Relying on this relatively collective form, the presentation demonstrates the way in which the mind learns to differentiate between right and wrong (useful and harmful), to protect itself, and to cope when its own primary defense fails.